
 
 

 

 

 

OCA's Operational Update & COVID-19 FAQ 
  
As we look for answers amid this COVID-19 crisis, OCA is here to help our partners and clients 
navigate through this difficult time, but laws and regulations can often impede those desires. 
We know that you have many questions about the impact this has on your employees' flexible 
spending accounts and your COBRA obligations. To date, the agencies have not issued any 
guidance or relief from the otherwise applicable rules. Although we believe that guidance is 
likely forthcoming, we wanted to help you navigate through the requirements until then.   
 
Below is a short FAQ to hopefully answer many of your questions regarding your and your 
employees' rights and obligations with respect to flexible spending accounts and COBRA. If 
you have any questions, do not hesitate to contact us. We are here to serve you. To download 
a copy of this email, please click here.  
  
In addition, if you haven't signed up yet for tomorrow's (March 25th) webinar with Ashley 
Gillihan of Alston & Bird, LLP., you may do so by clicking here 
  
Can an employer extend the run-out period?  
  
Yes. The IRS does not prescribe a run out period for Health and Dependent Care FSAs; it is up 
to the employer to establish a run out period and to include that period in the plan document. 
If the employer wants to extend the period or open up another run-out period (assuming it 
has already ended for 2019), the employer need only amend the plan. OCA is waiving our fee 
to amend your run-out period if you choose to do so now. 
  
Can the employer extend the grace period? 
 
Not currently. The IRS has indicated in prior guidance that the grace period ends on the 15th 
day of the 3rd month following the end of the plan year and only the IRS can change that. It is 
our understanding that the possibility of extending the grace period has been proposed to the 
IRS.  
  
Can the employer allow employees to revoke FSA elections and seek a refund of all unused 
dollars? 
 
Not currently. The election rules still apply without exception. Can the employer allow 
employees to revoke FSA elections without a corresponding event? Not currently. 
  
What events during this period of time of work from home policies, furloughs and 
terminations will allow an FSA election change?  
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http://r20.rs6.net/tn.jsp?f=001cDhIaC63ob0YSGJ0fEX0qMc8Kk7YXzV4OP5IiAAV_31MsNTS243Xh01gG0ZlaABU39SGnqotEBige74Up50GSPvW742x6jrKsys8ldNEUe9GOBkc8fTuY8LjegWQh0SWxa4YWX9LYbeDNsj4MyFpeovahrlCXyrd0ApsI0Qn0RnLjTSY2Lr-brVZY0m2zoAeHlN7XEe9G0duQmAWlovyI7-dNFQ3qvx_dIJHI5JWneQ=&c=A0kv_YdClaY16NfZSFNvSeWzt6DNeRxktNf_kdnhUZtqQ71qhkKT1g==&ch=3RFhAheDmVoGxyYHYHt2ib0LZR8feshJSA94jmwooaWo7ZmKILbTJA==


Health FSA election changes are permitted to the extent that they are on account of and 
consistent with a change in status event (as defined in the cafeteria plan regulations). An 
election change will not be consistent with the event unless the event causes the participant 
or a covered person to gain or lose eligibility under the Health FSA or   
cafeteria plan. Dependent Care FSAs are subject to the same rules; however, there are two 
notable differences: (i) Dependent Care FSA elections may also be changed on account of cost 
or coverage changes set forth in the cafeteria plan regulations and (ii) the election change 
rules are applied more loosely to the Dependent Care FSA elections than to Health FSA 
elections.  Click here to access an overview of the types of situations that might arise as a result 
of the pandemic and whether such situations will permit an election change. 
  
Can an employer pay an employee's COBRA premium for continued Health FSA coverage? 
 
Nothing in COBRA prohibits an employer from paying a qualified beneficiary's COBRA 
premiums for continued Health FSA coverage.  We caution the employer to be aware of the 
Code Section 105(h) nondiscrimination rules when deciding which classes of employees for 
whom you will subsidize the cost of COBRA. 
  
Will an employee who is working from home lose his or her unused commuter elections? 
 
No. The transportation fringe benefit plan regulations allow participants to carry over funds 
from month to month so long as they remain employed. In addition, the regulations allow 
employees to change their salary reductions at any time for any reason so long as the election 
is made before the taxable benefits become available (i.e. it is prospective). This will allow 
employees to revoke their salary reductions while they are working from home. When they 
return, the unused funds will be available for eligible commuter benefits incurred after they 
return, and they can also make a new election for subsequent months if they wish to 
participate.  
  
If a furloughed or laid off employee would otherwise lose health plan coverage in the 
absence of a COBRA election, can the employer continue active-like coverage for a period of 
time without a COBRA election?  
  
The answer is an unequivocal "no" if the plan is fully insured or is self-insured with stop loss 
coverage. In those situations, if coverage is extended without the employee first having made 
a COBRA election, as required by the plan or policy, the employee is arguably covered 
erroneously and the carrier would be entitled to refuse coverage and could potentially claim 
fraud on the part of the employer. Employers who wish to provide such coverage should 
consult first with the insurance carrier and we strongly suggest you get any answer in writing. 
  
Can an employer subsidize a qualified beneficiary's COBRA coverage? 
 
Probably, but we caution employers to first consult with the carrier before doing so. We are 
aware of situations where carriers have refused to provide benefits for a COBRA beneficiary 
on the basis that the beneficiary wasn't eligible because the beneficiary didn't pay 102% of the 
premium. 
  
We will continue to update you with new information as we learn more. To stay up to date 
with OCA's operational update, you can visit www.oca125.com/covid19actions.   
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OCA is not a law or accounting firm and is not authorized to provide, nor should any information provided by OCA in this email 
or any other communication be construed as legal or tax advice.  OCA encourages you to consult with a qualified legal or tax 
advisor before taking any action with respect to your employee benefit plan(s). 

Benefit Administration Done Right 

   

 


